Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Pensionärerna räddas av premiepensionen

Förra året fick spararna i premiepensionssystemet en värdeökning motsvarande 100 miljarder. Det är nästan tre gånger mer än värdet på pensionsrätterna de fick under samma tid, konstaterar DN i dag. Nyheten kommer från Pensionsmyndighetens färska årsrapport. Myndigheten konstaterar att,

Den goda utvecklingen på de flesta aktiemarknaderna medförde att värdet på pensionsspararnas konton steg kraftigt och pensionerna höjdes för pensionärerna.

Värdeökningen visar premiepensionssystemets möjligheter, som är omöjlig att matcha inom inkomstpensionssystemet. Det ger också en välbehövlig internationell riskspridning, eftersom inkomstpensionens utveckling är helt beroende av hur det går för den svenska ekonomin. I tider när många pensionärer till exempel klagar över bromsen, som bland annat utlösts på grund av låg tillväxt, tydliggör siffrorna premiepensionens värde för systemet.

2013 går till historien om ett av de bästa åren för premiepensionssparare och pensionärer. I genomsnitt blev utvecklingen under förra året 21,0 procent för premiepensionsspararna med egna portföljer. AP7 Såfa hade en genomsnittlig värdeutveckling på 31,8 procent – nästan tio procentenheter högre än de privata alternativen.

Den genomsnittliga värdeutvecklingen per år sedan start är 4,8 procent för spararna med egen portfölj och 6,2 procent för soffliggarna (rapporteras även i TV4).

TV4 PM-rapport

Anledningen till att AP7 Såfa gått så pass bra är stor aktieexponering. Hävstångstekniken som används ger en extra skjuts i goda tider. Men i glada tider är det viktigt att vara tydlig med att den även kommer att ge en extra skjuts nedåt i dåliga börstider, och att det är en del av poängen. Större svängningar är lika med större finansiell risk (mätt som standardavvikelse) vilket ger högre förväntad avkastning. Mer pension helt enkelt.

Pensionsmyndighetens rapport visar också att rabatterna på fondavgiften bidrar till en högre pension för spararna. Kravet på rabatt ger i genomsnitt 0,3-0,5 procentenheter lägre avgifter. Det gör att premiepensionen blir 10-15 procent högre.

I slutet av 2013 var förvaltningsavgiften i genomsnitt 0,39 procent för egna valda portföljer och 0,12 procent för AP7 Såfa.

Så soffliggare – låt det svänga, misströsta inte när börsen vänder nedåt, utan ligg still i soffan.

 

Louise Svensson