Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Många gör misstaget att lämna börsen helt i samband med pension men då riskerar man att gå miste om framtida avkastning på sitt sparande, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza. Foto: Avanza, iStock

Maria Schultz

Så här påverkas pensionen när börsen backar

Många oroar sig för pensionen när börsen svajar. Men hur mycket påverkan har egentligen börsen på pensionen? Och finns det något du kan göra om situationen känns orolig?

Av den avgift du betalar in till den allmänna pensionen går det mesta till inkomstpensionen. Utvecklingen av inkomstpensionen följer framförallt inkomsternas utveckling i Sverige. Omkring 12 procent av de totala tillgångarna i inkomstpensionssystemet är exponerade mot börsen, genom AP-fonderna. Det innebär att den största delen av pengarna alltså inte påverkas av börsens svängningar.

En mindre del av pengarna i din pensionsavgift går till premiepensionen som är den delen av den allmänna pensionen du själv bestämmer över hur du ska placera. Även tjänstepensionen, som de flesta som arbetar har, placeras oftast i olika fonder. Totalt sett varierar det stort hur mycket börsexponering man har i sin pension. Genom att logga in på sajten minpension.se kan du göra en pensionsprognos och då på ett ungefär räkna ut hur just din pension påverkas av ett börsfall. Tar du ut tjänstepensionen på lång tid minskar risken att ett börsfall får en stor påverkan eftersom du ökar sparhorisonten.

– Nästan alla pensionssparare är exponerade mot börsen, mer eller mindre. Det har gynnat oss historiskt. Samtidigt kan börsen på kort sikt svänga kraftigt, och därför passar aktier och fonder bäst för ett långsiktigt sparande med en tidshorisont på minst fem år, vilket ju de flesta har i sitt pensionssparande, säger Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza.

Hur ska du agera när börsen faller?

Även om börsen kanske känns avskräckande just nu behöver inte det betyda att det är ett dåligt läge att investera. För den som har många år kvar till pensionen kan det istället vara ett bra läge att investera i. Jämför man med förra året, 2021, som var ett blomstrande börsår är risken faktiskt lägre nu eftersom de aktier och fonder vi köper i många fall är billigare än vad de var för ett år sedan.

– Genom att motstå impulsen att vilja lämna börsen när den går ner och istället snarare öka på sitt pensionssparande är man med i uppgången som förr eller senare kommer. Nu är till exempel ett jättebra tillfälle att öka sin riskspridning då många bolag har dragits med i den allmänna oro som råder på börsen men har ändå framtiden för sig. Läs på och se om du kan sprida dina risker i sparandet ytterligare genom att investera i andra bolag och marknader än vad du hittills gjort. Men kom ihåg att göra din hemläxa och gå efter eget huvud, säger Moa Langemark.

– För den som inte har så lång tid kvar till pensionen märks såklart nedgången av, men å andra sidan har man förmodligen också haft flera goda år med sig sedan tidigare vilket innebär att man ändå fått en bättre pension genom att spara på börsen än på ett sparkonto, säger Moa Langemark.

Sänk risken när du blir äldre

För den som har valt att ha sina premiepensionspengar i AP7 Såfa pareras risken med börsnedgångar genom att andelen räntefonder, som har en lägre risk än aktiefonder, automatiskt ökar ju äldre du blir. Att sänka risknivån i takt med åldern och att pensionen närmar sig är också något man kan göra med sitt övriga pensionssparande.

– Många gör misstaget att lämna börsen helt i samband med pension men då riskerar man att gå miste om framtida avkastning på sitt sparande. Vi lever allt längre och de flesta av oss kan förhoppningsvis se fram emot närmare 30 år som pensionärer. Ett tips är att därför att dela upp ditt sparande i femårscykler. De pengar som du behöver inom de närmsta fem åren ska inte vara på börsen. Övrigt sparande kan dock stå kvar. Gör en ny cykel efter ett år och fortsätt så, säger Moa Langemark.