Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Länsförsäkringar har räknat ut vad du tjänar på att arbeta jämfört med om du går i pension. Foto: iStock, Länsförsäkringar

Maria Schultz

Så mycket mer tjänar du på att jobba efter 65 år

Att vara jobbonär istället för pensionär är något som trendat rejält de senaste åren. Anledningen är att medellivslängden ökar, vilket innebär att vi måste fördela vår ekonomi på fler år än tidigare, men det beror också på att många seniorer faktiskt känner sig piggare och vill fortsätta att arbeta. Länsförsäkringar har räknat ut vad du tjänar på att arbeta jämfört med om du går i pension.

Det som är fördelen med att jobba vidare efter 65 år är att man kan tjäna flera tusenlappar. För varje extra år du jobbar efter 65-årsdagen ökar din totala månatliga pension med mellan sex och elva procent. Hur stor ökningen blir beror på hur länge du arbetar vidare och vid vilken ålder du börjar ta ut pension.

Nästa år vill regeringen dessutom göra det lönsamt för de äldre att jobba vidare efter 65 år genom att försärka jobbskatteavdraget. Enligt förslaget kan äldre räkna med att få upp till 500 kronor mer för varje månad.

– Tillsammans kan det bli ett rejält tillskott i plånboken för den som orkar och kan fortsätta arbeta, säger Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar.

– Vetskapen om både möjligheten och vikten av att jobba längre än planerat kan göra att en stor grupp äldre faktiskt kommer att göra det, men samtidigt måste vi vara medvetna om att det är många som inte kommer att orka arbeta längre än till 65 år, säger Trifa Chireh.

Så slår skatten för den som väljer att arbeta jämfört med att gå i pension efter 65 år:

Lön/pension, brutto per månad Kvar i plånboken netto per månad för den som går i pension vid 65 år, Kvar i plånboken per månad för den som väljer att arbeta från 65 år* Skillnad i netto per månad mellan att vara pensionär vid 66 år eller arbeta från 65 år*
36 000 kr 24 700 kr 27 800 kr 3 100 kr
50 000 kr 33 600 kr 37 200 kr 3 600 kr
I exemplet har vi tagit två personer som väljer att gå i pension. De får pensioner på 36 000 kr respektive 50 000kr i månaden och jämfört med en person som väljer att fortsätta arbeta med en lön om 36 000 kr respektive 50 000kr i månaden.
Vi har räknat på pension och lön efter inkomstskatt, grundavdrag, förhöjt jobbskatteavdrag, kommun och landstingsskatt samt begravnings och kyrkoavgift: 32 %. I beräkningarna ingår de nya skattesänkningarna 2023, men inte höjda skiktgränser.

 

* Skattesänkningen omfattar den som fyller 66 år det innevarande året. Det betyder att om du nästa år fyller 66 i december, så omfattas du av skattesänkningen.