Nytt år är perfekt tajming för att sätta nya mål. Ännu mer passande är privatekonomiska mål! Men vad bör du fokusera på? Spana in sju viktiga områden här!
2022 var ekonomiskt skakigt. Hur 2023 blir vet vi inte, men för att vara preppad – och peppad! – är det smart att tidigt ha en plan för den privata ekonomin.
Jennie Sandén, privatekonom hos Danske Bank, ger här sju viktiga områden som du kan verka påverka:
- Se över din boendeekonomi
– En stor del av vår disponibla inkomst går till boendet. Vi har länge haft en extrem lågräntemiljö och de flesta som köpt sin första bostad de senaste tio åren är inte vana vid att räntor och inflation ser ut som det gör just nu. Tyvärr är detta ett läge som vi dock måste leva med, och inte en tillfällig peak. Du bör därför se över dina lån regelbundet och välja om du ska ha dem bundna eller rörliga. Vilket du väljer bör bero på vilket utrymme du har i din ekonomi och hur stor trygghet du vill ha. Om du bor i bostadsrätt är det bra att se över vilka lån föreningen har och om det finns en risk för avgiftshöjning. Vad har ni för underhållsplan? Bor du i villa bör du titta på samma sak: vilket underhåll kräver huset kommande år?
- Gör en budget
– För att få bättre koll på sin hushållsekonomi är en budget bra. En budget ger bra koll på inkomster och utgifter och kan också planera bättre för saker som högre räntor eller hyresavgifter och ökade mat- och elkostnader, vilket ger bättre förutsättningar och en plan för kärvare tider. Har du råd med en ännu högre ränta eller att hyran höjs om du bor i en hyresrätt? Med en budget kan du också se vilka kostnader du enklast kan påverka framåt.
- Spara först och slösa sen
– Våra undersökningar visar tyvärr att alldeles för få svenskar sparar, och att de som gör det sparar för lite. Dessvärre har normen som har vuxit fram under de senaste åren blivit att köpa på kredit, och vi måste nu tillsammans ändra den normen till att istället prioritera ett ordentligt buffertsparande. På 70- och 80-talet, när jag växte upp, var tänket betydligt mer ”spara först och slösa sen”. Idag slösar vi först – köper resor och tvättmaskin på kredit och för ett par veckor sen träffade jag en privatperson som till och med tog bostadsrättsavgiften på kredit. Då skapar vi ett samhälle där vi slösar först och inte sparar alls. Men jag är övertygad om att vi alla kan ställa om, och istället som sagt prioritera sitt sparande för att sedan, när man har en bra buffert, självklart kunna unna sig annan konsumtion.
- Utmana dina utgifter
– Spara ihop tre-sex månaders utgifter – jag är inte mycket för att tipsa om att “spara tio procent av din lön”. Jag vill istället utmana utgifterna. Dra ned på dem, så att du skulle klara dig utan inkomst under tre-sex månader. Det tog exempelvis sex månader för a-kassan att betalas ut under pandemin. Det skapar en otrolig stress. Tyvärr går också en diskmaskin sönder förr eller senare. Ha en buffert för det, oavsett om diskmaskinen går sönder om en månad eller om tre år. Oförutsedda kostnader är aldrig kul, men det är en enorm trygghet att ändå veta att man klarar av dem – om så behövs.
- Utmana dina vanor
– Vi människor har en förmåga att vilja ha snabb tillfredsställelse. Om vi vill gå på teater eller resa vill vi göra det nu. Den här typen av vanor måste vi utmana. Vanorna leder till att fler och fler tar kreditlån och skapar en stor osäkerhet – både för sig själva och samhället. Men jag upplever ändå att vi aldrig har varit så förändringsbenägna som vi är idag. Det finns ett intresse av att förändra, att faktiskt göra en budget till en mer hållbar ekonomi – både för plånboken och för miljön.
- Satsa på en jämställd ekonomi
– Något som jag tycker är jättejätteviktigt är en jämställd ekonomi i familjen. Jag ser så otroligt många, tyvärr ofta kvinnor, som tjänar mindre än sina män, men som ändå betalar lika mycket av hushållets utgifter. Har du mindre inkomst har du oftast mindre möjlighet att spara. Dessutom är det fler kvinnor som ger pengar till barnen oftare. Mamman gör också ofta de oavlönade jobben, skolar in eller vabbar. Här behöver familjer ha en plan, för detta påverkar kvinnors sparande och pension så mycket. Som kvinna måste du också vara lite mer egoistisk. Tänk att det är mer hållbart – både för dig och för familjen.
- Ändra din inställning till ekonomi
– För många är ekonomi något ångestladdat. De flesta tror att “alla andra sparar men inte jag”. Så är det dock inte, de flesta sparar inte alls och de som sparar, sparar alltså för lite. Så om du inte har råd att spara en månad, en månad är inte hela världen men strunta inte i det utan börja eller fortsätt igen nästa månad. Var hellre stolt över att du lagt undan pengar en månad än ingen alls. Och självklart ska du också unna dig något – men med sparade medel. Inte på kredit, säger Jennie Sandén.