Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Anna Shvets/Pexels

Maria Schultz

Ska du gå i pension? Då ska du göra så här

Vi får många frågor kring hur man ska göra med sin allmänna pension. Något vi har märkt på AP7 är att många inte vet skillnaden mellan de olika delarna av sin pension. Därför ska vi förklara lite enkelt vad som är vad och hur du ska gå tillväga.

En vanlig fråga är: Har jag min pension hos er? Häng med så går vi igenom det från början.

År 2000 infördes premiepensionssystemet och det är alltså en del av den allmänna pensionen som totalt är på 18,5 procent.
Varje år avsätts 2,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar av till premiepensionen. Den andra delen, den största, på 16 procent är inkomstpensionen.

Med premiepensionsdelen (alltså 2,5 procent) av den allmänna pensionen kan du alltså själv påverka avkastningen genom att välja fonder, eller stanna kvar i det statliga förvalsalternativet, som är AP7 såfan.

Vi vill betona att den allmänna pensionen kommer från staten. Och den administreras av Pensionsmyndigheten. Den består alltså av inkomstpension (16 procent) och premiepension (2,5 procent). Det finns även andra delar inom den allmänna pensionen, beroende på när du är född eller om du haft låg eller ingen inkomst.

Men det viktigaste för alla er som är på gång att gå i pension och har frågor kring till exempel utbetalning av densamma är att ni måste vända er till Pensionsmyndigheten. Det är de som sköter den allmänna pensionen. AP7 är endast en fondportfölj som anpassas efter din ålder och är uppbyggd för att passa ett långsiktigt sparande. Det vill säga att AP7 förvaltar din pension, vi är inte de som betalar ut den. Det sköter Pensionsmyndigheten.

 

Så ansöker du om allmän pension
När du ska ansöka om din allmänna pension ska du vända dig till Pensionsmyndigheten. Du kan tidigast börja ta ut din allmänna pension när du är 62 år. Sök senast tre månader innan du ska ha pengarna utbetalda. Det finns flera sätt att gå tillväga. Du kan ansöka med e-legitimation, beställa blankett på telefon eller besöka ett servicekontor i närheten där du bor.