Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Maria Schultz

Skattesäkningar för jobbonärer och pensionärer

Pensionsmyndigheten har släppt en ny rapport om hur pensionärer och de som fortsätter att lönearbeta och är 66 år får skattesäkning 2021. Där har de bland annat tagit fram beräkningar för att visa skatteefekten på pension samt lön om man väljer att arbeta vidare efter 65 års ålder. Man har kollat de tre vanligaste yrkena bland kvinnor och män.

Som AP7 betonat i flera tidigare artiklar finns det bara fördelar om man väljer och kan arbeta vidare efter 65 år, dem som vi numera kallar jobbonärer efter Alectas undersökning. Dels ökar pensionen om man fortsätter arbeta, dels får man betydligt lägre inskomstskatt. En annan sak att tänka på är att skatteavdraget på pensionen vid ett uttag från och med det året man fyller 66 är mer fördelaktigt.

Så hur kan inkomstskatten på lön vara lägre från det år man fyller 66 år? Allt beror på att en äldre inkomsttagare både har förhöjt grundavdrag samt ett förstärkt jobbskatteavdrag.

– Från det år du fyller 66, och på inkomster upp till 437 000 kronor, kan man faktiskt säga att skatten är negativ. Du betalar då mindre i skatt på din lön än den pensionsrätt du får på samma inkomst, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Anledningen till skattesäkningen beror på att grundavdraget höjs för dem som under året fyllt 66 år. Även skattereduktion på förvärvsinkomster införs. Vilket innbeär en skattereduktion för dem med lön, socialförsäkringar, inklusive pension. Skattereduktionen är lägre för låga inkomster och trappas upp med högre inkomster tills den maximala nivån om 1 500 kronor är nådd.

I illustrationen från Pensionsmyndigheten kan du se hur de positiva effekterna av fortsatt arbete efter 65 år påverkar pension och lön. Det är de vanligaste yrkena för män samt kvinnor som exemplet visar.

– Det är få som känner till hur mycket mer man får i plånboken av att arbeta längre upp i åldrarna. Att skatten är lägre både på pension och arbetsinkomst från det år man ska fylla 66 år ger relativt stora effekter för individen. Vi tycker därför att det är viktigt att illustrera det i kronor och efter skatt, säger Hannes Nilsson, analytiker på Pensionsmyndigheten.

 

LÄS MER:

Nalla av pensionen samtidigt som jag arbetar?

55-åringar vet inte hur de ska ta ut sin tjänstepension

Jobbonärerna: Inkomsten har födubblats hos 80-åringar

Varför måste jag jobba längre än till 65?

Relaterade ämnen