Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Sportstjärnor med pensionstrubbel

För många innebär pensioneringen att det blir en påtagligt tunnare plånbok. Det väcker tankar om svårigheten att ställa om sin ekonomi. För att dra det till sin spets så läste jag om amerikanska NBA-stjärnor och NFL-spelare i Sports Illustrated. Här snackar vi alltså om basket- och fotbollsspelare som drar in flera hundra miljoner om året. Men ändå är de bankrutt bara fem år efter att de pensionerat sig. Måste det vara så svårt?

Enligt undersökningen som Sports Illustrated gjort så handlar det om så mycket som 78 procent av alla amerikanska fotbollsproffs och 60 procent av alla basketproffs som är bankkrutt fem år efter avslutad karriär.

Det väcker ju onekligen en del frågor, varför är det så svårt för dem?

I de flesta fall handlar det om unga killar som kommer från mindre välartade förhållanden, många av dem med bristande skolgång och allt som oftast har de varit utan pengar under större delen av sin uppväxt. Lägg dessutom till att de tjänar gränslösa summor men under mycket kort tid sett till deras korta karriär. En röd tråd i undersökningen är tecken på stjärnornas oförmåga att tänka långsiktigt kring sina inkomster, utgifter och kring sparande.

Sportstjärnorna är ofta lätta byten för att luras. De är högprofilerade, deras inkomster är officiella och de bombarderas därför hela tiden med olika ”affärsmöjligheter”.

De enkla men snusförnuftiga råden till dessa unga idrottspensionärer skulle vara

 1. Lägg inte alla investeringar i samma korg, något man i artikeln blir smärtsamt medveten om att de flesta missar.
 2. Tänk på morgondagen när strålkastarna släcks.
 3. Tänk på avgifterna, för avgifterna har betydelse även på stora förmögenheter.

Även om det i de amerikanska sportstjärnornas fall handlar om hiskligt mycket pengar är det inte helt irrelevant att applicera samma problematik på oss vanliga dödliga. Även vår ekonomi förändras den dagen vi går över tröskeln och närmar oss pension.

Själv har jag funderat mycket på hur min egen ekonomi kommer att förändras den dag jag går i pension, så därför gick jag in på www.minpension.se för att få en prognos på hur min ekonomi kommer att se ut och vad jag skulle kunna göra annorlunda.

Jag tänkte försöka klara mig på den summan jag skulle få ut varje månad om jag går i pension vid 65.

Säg att jag är en baspensionär enligt minpensions typ-pensionärer. Det innebär att jag kommer att få ut cirka 15 000 kr i månaden före skatt. Då gäller det att fundera på hur jag bäst fördelar min inkomst. Det innebär att jag ska klara mig på 12 300 kr efter skatt. En fördel är att jag kan söka bostadstillägg på 2000 kr, då blir totalsumman 14 300 kr istället.

Men utgifterna kommer ändå att äta upp mycket av mitt kapital så därför följer jag Minpensions förslag på budget för att spara in och skala ner utgifterna:

Utgifter
Hyra 6 500 kr
Mat 2 220 kr
Hygien och tandvård 480 kr
Kläder och skor 650 kr
Fritid 580 kr
Mobiltelefon 170 kr
Förbrukningsvaror 120 kr
Hemutrustning 610 kr
Medier 1 150 kr
Hemförsäkring 160 kr
Summa utgifter 12 640 kr
Kvar till övrigt 1 660 kr

Så med den bilden gäller det att tänka över hur jag kan förbättra min ekonomi. Här är några knep:

Möjlighet att förbättra ekonomin

 • Söka bostadstillägg/ äldreförsörjningsstöd (finns med i den här budgeten).
 • Byt till mindre boende.
 • Kolla återbetalningsskydd, det vill säga om barnen är utflugna eller om make/maka inte finns kvar kan man häva det och öka sin ersättning med upp till 15-20 procent.
 • Jobba kvar på jobbet något år till.
 • Jobba lite extra när du blivit pensionär.
 • Skippa bil.
 • Spara 300 kr om året genom att byta till E-faktura.
 • Planera matinköp. Handla när det är kampanjer. Om du väljer mellan två varumärken, jämför kilopriset. Och handla när det är pensionärskvällar. Både Coop och Ica brukar köra 5 procent rabatt på tisdagkvällar.
 • Köp mat med kort datum. Att betala 40 kronor kilot för köttfärsen i stället för 80 kronor är ett exempel på hur du får mer ut för dina matpengar. Och du kan dessutom frysa in om du inte ska äta maten direkt.
 • Gå igenom dina kvitton och se vad du egentligen handlar. Gör en budget.
 • Sälj kläder och saker på nätet, eller byt med kompisar.
 • Utnyttja medlemsrabatter.
 • Låna tidskrifter och böcker på biblioteket istället för att prenumerera.
 • Baka ditt eget bröd.

LÄS ÄVEN:
Pensionärens bästa tips – Anders Andersson

Tänk så här – då tar pensionen aldrig slut

Ta ut pensionen – på kort eller lång tid?

Hur påverkas pensionen av deltidsarbete?