Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tanken är att pensionen ska räcka livet ut

Igår bloggade vi om att den absolut vanligaste frågan som Pensionsmyndigheten får, när har jag råd att gå i pension? Svaret som Pensionsmyndigheten ger kan du läsa här.

En fråga som återkommande landar hos AP7 i samband med att det orangea kuvertet delas ut är,

kan jag ta ut hela min premiepension på en gång?

Det enkla svaret är nej. Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen. Inbetalningarna ger pensionsrätter, vilka sedan kommer att ge dig månatliga pensionsutbetalningar när du går i pension, i dagsläget tidigast från 61-års ålder.

Sparare som ställer frågan brukar inte nöja sig med det enkla svaret utan vill veta varför de inte kan få ut hela premiepensionen som de placerat i fonder under arbetslivet på en gång.

Men så här ligger det till, pengarna som sätts av baserat på spararens lön till den allmänna pensionen är statens till dess spararen begär att få ut sin pension. Den allmänna pensionen är 18,5 procent av lönen. 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent premiepension som spararen själv placerar antingen i Statens förvalsalternativ AP7 Såfa eller i privata fonder på fondtorget. Oavsett, tillhör den staten till dess att de betalas ut som pension.

Inbetalningarna till den allmänna pensionen regleras i lag, till skillnad från tjänstepensionen som avtals mellan arbetsgivare och arbetstagare. Utöver de kan man spara privat till pensionen. De pengarna gör man som man vill med.

Inbetalningarna till premiepensionen är med andra ord inte valfria och grundprincipen för den allmänna pensionen är att den ska fungera som en grundinkomst när du går i pension och att den ska vara livslång. Därför betalas den ut en gång i månaden och tidigast från 61 års ålder.

I Sverige har vi lagar som reglerar detta och när det rör den allmänna pensionen är det Socialförsäkringsbalken som är gällande.

Louise Svensson