Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

”Tryggheten” som ger lägre pension

Det har debatterats och skrivits mycket om efterlevandeskyddet sedan Konumenternas Försäkringsbyrå publicerade sin kartläggning över hur pensionskapitalet påverkas om du väljer att ha efterlevandeskydd kopplat till din kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkring.

Marcus Lindenius på Konsumenternas Försäkringsbyrå säger att det kan bli upp emot tio procent lägre pensionskapital när du väl är 65 år, vilket innebär flera 10 000-tals kronor lägre pensionskapital med skyddet. För höginkomsttagare kan det handla om ännu mer.

Efterlevandeskydd

Konumenternas kartläggning visar att om du väljer efterlevandeskyddet blir effekterna minst sagt stora. I vissa fall kan det handla om att mer än hälften av pensionskapitalet går åt för att täcka kostnaden för efterlevandeskyddet.

Vi har tidigare skrivit om efterlevandeskydd och det är samma princip som gäller för premiepensionen. Väljer du ett efterlevandeskydd blir pensionen lägre.

Det kan kännas som en trygg och bra affär med ett efterlevandeskydd men om målet är en hög pension stämmer inte det. Är din familj helt beroende av dina inkomster så är det antagligen bättre att teckna en livförsäkring som täcker hela ekonomin och inte bara premiepensionen.

Louise Svensson

 

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.