Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Unga tror inte på pension vid 65 år

Hela nio av tio unga tror att de kommer att behöva arbeta längre än till 65 år. Det visar en undersökning gjord av Pensionsmyndigheten.

Men det är inte fel. Ju längre man arbetar desto mer pension kan man räkna med. Dessutom höjdes åldern i år för hur länge man få jobba kvar på en arbetsplats till 68 år.

Pensionsåldrarna är inte skrivna i sten – politikerna har flaggat för ytterligare höjningar. Höjningarna är ett måste efterom att vi helt enkelt lever längre och det betyder fler år som pensionär. Därför krävs det också att yngre generationer jobbar längre för att få en bra pension.

– Det är inte särskilt förvånande att många unga har uppfattat att det troligtvis kommer att krävas arbete högre upp i åldrarna för att få en rimlig pension, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

67 procent svarade att att de inte tror sig kunna gå i pension vid 65 utan måste jobba längre. Det kan man jämföra med dem födda 1954 där 41 procent valde att ta ut pension vid 65 år, 35 procent tog ut den innan 65 år och ungefär 20 procent efter 65 pår.

En sak som är bra att ha med sig är att för varje år du jobbar efter 65 så ökar den totala pensionen med cirka 6-11 procent.

Nedan visar ökning av den totala pensionen per månad vid olika pensionsåldrar

Beräknad procentuell ökning av bruttopension vid en pensionering efter 65 års ålder jämfört med 65 års ålder (individer utan garantipension).

 

Månadslön 66 år 67 år 68 år 69 år 70 år
< 40 250 kronor +6% +14% +23% +32% +43%

 

Not: tabellen visar hur mycket pensionen ökar när arbetslivet förlängs och pensionen börjar tas ut vid en viss ålder, i jämförelse med pensionering vid 65 års ålder. Exempelvis blir pensionen 23 procent högre om arbetslivet förlängs till 68 års ålder vid en månadslön upp till 40 250 kronor.