Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vad är egentligen fonder för något?

Undrar du också vad fonder är för något?

Tänk att du har en korg framför dig med olika frukter. Lite vindruvor, lite äpplen, lite päron och några bananer. Tänk då att korgen är fonden och frukten är olika värdepapper. Lite aktier och lite räntor.

En del av den här korgen är din, men du kan inte själv avgöra vilka frukter som ska ligga i korgen – det gör fondförvaltaren. Det du däremot kan göra är att välja vilken inriktning fonden ska ha. Till exempel kanske du vill att hela din korg endast ska innehåla bananer. Det finns med andra ord många olika fonder och inriktningar du kan välja bland.

Kolla på UP:s film nedan. Den förklarar på ett enkelt sätt.

Att spara i en fond ger många fördelar jämfört med att endast spara i ett enkilt värdepapper som en aktie. Dels sprids din risk automatiskt eftersom att du sparar i flera olika värdepapper. En aktiefond till exempel investerar i aktier och då blir du ägare av flera olika aktier. Du slipper också att vara insatt, fondförvaltarna sköter placeringarna och justerar när det krävs att någon aktie ska bytas ut.

Det enda som är viktigt att tänka på är att ha låg avgift, hög risk, diversifiering (spridning) och långsiktighet.
Med andra ord välj inte för dyra fonder.

Vi kan ta ett exempel: du sparar 1500 kr i månaden med en årlig avkastning på 8 procent. Efter 20 års sparande kommer du att ha 100 000 kr mindre på kontot om du haft en avgift på 1,4 procent istället för 0,4 procent. Så avgiften är viktig att ha i åtanke.

Givetvis kan man ha en aktivt förvaltad fond med en högre avgift också, men då måste man hålla koll och utvärdera sina fonder då och då.

Idag finns det också många som erbjuder robotrådgivning: Lysa, Opti, Avanza, Nordnet, Nordea är några av flertalet aktörer.