Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Vårens träning – effektiv och enkel

Ett tydligt vårtecken är fyllda löpspår och idrottsplatser. Våren är speciell när det gäller träning på många sätt. Å ena sidan fylls man av lusten att komma igång, utnyttja de allt ljusare kvällarna och svettas in sommaren, å andra sidan är det så mycket annat som våren har med sig som lockar och pockar på ens tid. Ett glas på någon mysig uteservering, aktiviteter med jobb och skola också allt annat som ska hinnas med innan sommaren.

Är man dessutom trött på att ha tragglat trendiga livsstilsmetoder under höst och vinter av typen LCHF, MAQ, GI, 5-2 eller liknande så kan det vara svårt att prioritera sin träning. Men försök att lägga ytterligare en bokstavskombination på minnet – HIIT. I vår är det HIIT eller Tabata-intervaller som gäller enligt ACSM, American Sports College of Medicine.

HIIT står för high-intensity interval training. Många känner säkert till träningsmetoden men har kanske inte vågat testa. Det fina med den är att det inte krävs så mycket, varken i form av tid eller utrustning. Egentligen klarar man sig med sin egen kropp och en klocka. Själva passet tar inte mer än 30 minuter.

Tabata-intervaller kommer ursprungligen från Dr. Izumi Tabata som med vetenskapliga tester undersökte vilka träningsmetoder som gav bäst resultat på det japanska speedskatinglandslaget på 90-talet. Tabata-intervallerna bygger på att man förbättrar konditionen utan att tappa muskelmassa och samma sak gäller här – din kropp, en klocka och det går på några minuter.

Här kommer lite inspiration och länkar som kan få dig att komma igång med vårens träningstrend!
Trevlig helg!

Vad är HIIT?

Tabaraträning hemma

och slutligen ett pass på 33 minuter för den som vågar testa.