Förvalt

Om pension, sparande och andra val i livet

Vårens träning – effektiv och enkel

Ett tydligt vårtecken är fyllda löpspår och idrottsplatser. Våren är speciell när det gäller träning på många sätt. Å ena sidan fylls man av lusten att komma igång, utnyttja de allt ljusare kvällarna och svettas in sommaren, å andra sidan är det så mycket annat som våren har med sig som lockar och pockar på ens tid. Ett glas på någon mysig uteservering, aktiviteter med jobb och skola också allt annat som ska hinnas med innan sommaren.

Är man dessutom trött på att ha tragglat trendiga livsstilsmetoder under höst och vinter av typen LCHF, MAQ, GI, 5-2 eller liknande så kan det vara svårt att prioritera sin träning. Men försök att lägga ytterligare en bokstavskombination på minnet – HIIT. I vår är det HIIT eller Tabata-intervaller som gäller enligt ACSM, American Sports College of Medicine.

HIIT står för high-intensity interval training. Många känner säkert till träningsmetoden men har kanske inte vågat testa. Det fina med den är att det inte krävs så mycket, varken i form av tid eller utrustning. Egentligen klarar man sig med sin egen kropp och en klocka. Själva passet tar inte mer än 30 minuter.

Tabata-intervaller kommer ursprungligen från Dr. Izumi Tabata som med vetenskapliga tester undersökte vilka träningsmetoder som gav bäst resultat på det japanska speedskatinglandslaget på 90-talet. Tabata-intervallerna bygger på att man förbättrar konditionen utan att tappa muskelmassa och samma sak gäller här – din kropp, en klocka och det går på några minuter.

Här kommer lite inspiration och länkar som kan få dig att komma igång med vårens träningstrend!
Trevlig helg!

Vad är HIIT?

Tabaraträning hemma

och slutligen ett pass på 33 minuter för den som vågar testa.

 

 

 

Senaste nytt


Marknaden kan vara en bra klimattjänare


Så räcker pensionen hela livet

När du arbetar och sparar till pension ska du tänka att hela livet räknas och när du plockar ut pension ska du tänka att den ska räcka hela livet.


Solenergi blir biobränsle - utan solceller

De svenska forskarnas upptäckt innebär att vi inom en snar framtid kan ersätta fossila bränslen med en koldioxidneutral produkt bildad från solenergi, koldioxid och vatten.


Gig-ekonomin - kan bli en pensionsfälla

För många är Gig-ekonomin synonymt med frihet. Men vad få vet är att det kan få ödesdigra konsekvenser. Därför har Förvalt intervjuat Pensionsmyndigheten om vad som gäller.


Hur lurar man hjärnan att spara smart?

Livet är fyllt av frestelser och direkta belöningar. Lär dig att undvika de tankefällor som finns inbyggda i våra hjärnor och fatta finansiella, smarta beslut.