Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Foto: Johan Olsson, Rickard Kilström, Hedda Nilsson

Maria Schultz

Experterna: Så ska du tänka nu när börsen faller

Känner du hur knogarna vitnar när du sitter still och håller HÅRT i båtens reling medan börsen bara sjunker och sjunker? Du har sällskap. Det är inte kul med börsfall. Men på sätt och vis väntat. Tänk så här för att undvika paniken.

Med år av en blomstrande börs blir det till slut stopp. 2022 har haft svettiga börsveckor med stort ras för de flesta.

Hur ska du tänka då? Vad ska du göra – och inte?

Per H Börjesson, vd för Investment AB Spiltan och författare till boken ”Så här blir du miljonär i hängmattan”, är tydlig i sina råd när han skriver för Privata Affärer om börsläget:

Att gå ur aktiemarknaden bara för den har gått ned är ingen bra idé. Utnyttja istället nedgången till att köpa mer aktier när många är rädda och säljer innehav. På lång sikt är man en vinnare när man är exponerad mot aktiemarknaden.

Han pekar på det stora problemet med att tajma aktiemarknaden som kräver tre korrekta beslut:

  • Du måste gå in vid rätt tidpunkt.
  • Du måste placera pengarna rätt under tiden.
  • Du måste gå ur vid rätt tidpunkt.

– Inte ens de bästa aktieproffsen klarar av det, säger han.

Därav det klassiska rådet att sitta still i båten och inte sälja av. Spara varje månad och på lång sikt. Enda gången du ska gå ur är om du verkligen, verkligen behöver pengarna till något annat.

Samma filosofi har Sandra Bourbon, författare till boken “Frihetsmaskinen”:

– När börsen dippar ska du alltså sitta still i båten och fortsätta att månadsspara. Men det är inte alltid så lätt. Hjärnan kommer att försöka få dig att sälja och “rädda” dina pengar. Den gillar nämligen inte att förlora, skriver hon i sin bok.

Hon beskriver det faktum att hjärnan hatar att förlora mycket mer än den älskar att vinna – det som i beteendeforskning kallas för förlustaversion.

Du blir alltså mer ledsen av att mista en femhundring än du blir glad av att få en. Och på samma sätt känner du mer sorg när dina pengar förlorar i värde på börsen jämfört med glädjen när de stiger i värde. Eller hur?

– Det du behöver komma ihåg är att börsen historiskt sett alltid har återhämtat sig så bästa gissningen är att den fortsätter upp på sikt, skriver Sandra Bourbon.

Men hur funkar det med pensionen då? Sjunker den när börsen faller? Svaret är: ja och nej. Vissa delar av din framtida pension gör det, andra inte. 

Kristina Kamp som är pensionsekonom på Minpension har skrivit ett jättebra och konkret blogginlägg om detta där du får en tydlig vägledning av vilka delar av din pension som påverkas av aktuellt börsläge och inte. Hur det ser ut i just ditt fall ser du på minpension.se.

Till exempel så finns det pensioner som inte är beroende av hur börsen utvecklas. Till dessa hör garantipension, inkomstpension och förmånsbestämd pension. Det finns också pensioner som är lite beroende av börsen och det är traditionella försäkringar i tjänstepensionen. Sedan har vi de pensioneran som är beroende av hur det går på börsen och det är fondförsäkringar i tjänstepensionen och premiepensionen. För att se hur just du ligger till ska du logga in på minpension.se.

LÄS MER:

Så påverkar en nedgång på börsen din pension

Hur är man rationell när börsen faller 10 procent?

Förlustaversion – så funkar det

Varför är det så svårt att skilja på börsnedgångar, villabränder och sabeltandade tigrar?