Ett smart sätt att öka din framtida pension? Eller en förmån som i praktiken blir en förlustaffär? Tänk på det här när du löneväxlar.
Har du koll på om löneväxling är något för dig? Att löneväxla innebär att du avstår en del av din lön i utbyte mot en förmån. Det kan vara en förmånsbil, semesterdagar – eller extra inbetalningar till din tjänstepension.
Men är det alltid smart att löneväxla? Ja, om din lön nu i år, 2024, efter löneväxlingen överstiger 51 245 kronor i månaden kan löneväxling vara en bra idé. Skälet är att du tjänar in pengar till din allmänna pension på lönen upp till en månadslön om 51 245 kronor. Men se upp, nästa år, 2025, höjs gränsen till 53 590 kronor i månaden. Sjunker din lön under den gränsen innebär det alltså att insättningarna till din allmänna pension minskar.
Andra saker som påverkas
Utöver din allmänna pension kan löneväxlingen också påverka andra ersättningar så som sjukpenning och föräldrapenning. Det hänger ihop med att löneväxlingen påverkar din inkomst, och det är ju inkomsten som ligger till grund för beräkningen av en mängd olika ersättningar.
Är det så att din inkomst hamnar under inkomsttaket för en viss ersättning, då kommer också din ersättning minska om du till exempel blir sjuk och behöver sjukpenning. Därför är det bra att fundera över din situation. Allt går inte att förutse men du kan ändå tänka igenom hur sannolikheten ser ut för olika scenarios.
Inkomsttaken för sjukersättning är tio gånger prisbasbeloppet. Och för föräldraersättning är det 80 procent av tio gånger prisbasbeloppet som gäller. För 2024 är prisbasbeloppet 57 300 kronor, och 2025 höjs det till 58 800 kronor.
När du är nära brytpunkten
Kruxet är alltså att när din lön är nära brytpunkten behöver du själv hålla koll varje år så att inte din pågående löneväxling gör att du hamnar under brytpunkten när inkomstbasbeloppet höjs. Varje år i november uppdateras inkomstbasbeloppet inför nästkommande år. Kom ihåg att kontrollera vilka de nya beloppen är.
En annan effekt av att löneväxla mot framtida pension är att pengarna blir låsta. Många tjänstepensioner går inte att ta ut förrän tidigast vid 55 års ålder. Hur ser dina behov ut framöver. Går det bra att vänta eller finns det risk att du behöver pengarna tidigare?
Glöm inte heller att kontrollera att du får skillnaden mellan det din arbetsgivare betalar i löneskatt och arbetsgivaravgifter (jämfört med när de betalar in till din tjänstepension) som en extra insättning till din pension. I praktiken innebär det att om du avstår 100 kronor i lön bör du få inbetalt omkring 105 – 106 kronor till din pension.
FAKTA: Skriv ner villkoren i ett avtal
Det är en bra idé att tillsammans med din arbetsgivare skriva ner villkoren för din löneväxling i ett avtal. Då minimerar ni risken för missförstånd senare. Se också till att framtida löneökningar, semesterersättning och andra tillägg beräknas på lönen före avdrag.