Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Hinner jag göra ett fondbyte innan nya pensionspengar kommer?

I år kommer ”nya” pensionspengar att sättas in på ditt konto helgen den 7-8 december. Fondhandeln startar igen nästa måndag, den 9 december. Om du vill byta fonder innan de nya pengarna sätts in måste du gör det senast på torsdag, den 5 december innan klockan 23.59 för att affären ska hinna registreras och pengarna placeras i ditt nya fondval.

I vanliga fall tar det inte lång tid att göra ett fondbyte i premiepensionssystemet. Fondtorget med sina 800 fonder i fungerar som ett fondhandelstorg med fonder som placerar i hela världen. Normalt är att det tar två till tre handelsdagar innan bytet är registrerat.

Gör du ett fondbyte via pensionsmyndigheten en kväll innan klockan 24 från en fond som har normal handel till en annan fond med normal handel, så utförs handeln dagen efter. Du får den dagens kurs både på den fond du byter till och den du säljer. Under påföljande dag skickar fondbolaget sin avräkningsnota till Pensionsmyndigheten som avslutar handeln under kvällen.

Från och med den 20 februari nästa år kommer det att krävas inloggning via Pensionsmyndigheten av högre säkerhet för att utföra ett fondbyte. Du kan fortfarande logga in med din personliga PIN-kod för att få en överblick av hela din pension via Pensionsmyndigheten. Men för att utföra ett fondbyte krävs inloggning i form av e-legitimation eller BankID.

Om du vill byta till AP7 Såfa gör du så här.

Louise Svensson