Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Hur lång tid tar ett fondbyte?

De senaste veckorna har det kommit en del frågor kring själva fondbytet. Den vanligaste frågan jag fått i samband med att jag guidat hur man gör för att byta till AP7 Såfa har varit hur lång tid det tar att göra ett fondbyte.

Många blir förvånade över hur snabbt man gör själva bytet själv via pensionsmyndigheten.se. Fondtorget med sina 800 fonder i premiepensionssystemet fungerar som ett fondhandelstorg med fonder som placerar i hela världen. Normalt är att det tar två till tre handelsdagar innan bytet är registrerat.

Säg att du gör ett fondbyte via pensionsmyndigheten en kväll innan klockan 24 från en fond som har normal handel till en annan fond med normal handel. Då utförs handeln dagen efter. Du får den dagens kurs både på den fonden du byter till och den du säljer. Under påföljande dag skickar fondbolaget sin avräkningsnota till Pensionsmyndigheten som avslutar handeln under kvällen.

Men det finns undantag, till exempel fonder som placerar i Asien. De har förlängd handel och tar normalt tre till fyra handelsdagar.

Det finns även omständigheter som gör att en fondhandel drar ut på tiden. Det kan till exempel vara:

  • helgdagar
  • fondbolaget lämnar inte avräkningsnotor och kurser i tid
  • fondbyten på kö
  • pensionsutbetalning – Om du tar ut pension och valt fondförsäkring kommer ditt konto att vara låst under utbetalningstiden i början av varje månad eftersom handel kommer att genomföras på ditt konto
  • extremt många fondbyten under samma dag

Louise Svensson