Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Många är aktivt passiva

Trots att det skrivs mycket om premiepensionsvalet och goda råd står som spön i backen, är det många som avstår från att göra ett aktivt val. Enligt Pensionsmyndigheten är det bara var tionde premiepensionssparare som gör aktiva fondval varje år.

Enligt Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, är det en växande skara som väljer att vara aktivt passiva. Med andra ord, de väljer att inte välja och tycker att förvalsalternativet är ett bra alternativ för dem.

För den intresserade finns det annars ett rikligt utbud av granskningar, genomgångar och tips hur du ska placera dina pengar. Den senaste tiden har medierna rapporterat flitigt kring premiepensionssystemet och de pengar som i helgen kom in på spararnas konton. Vi skrev också om det i förra veckan i ett par blogginlägg.

Det senaste året har det betalat sig att vara soffliggare. ”Kanonår för soffliggarna” skrev DI i torsdags. I det sammahanget är det viktigt att betona att det har varit ett exceptionellt börsår i år. Uppgången har varit ovanligt stor, och det kommer både att komma år med mindre uppgångar och år med stora nedgångar. Det är det bara att ställa in sig på.

Men en av premiepensionssystemets poänger är att spararen gör regelbundna inbetalningarna och på så sätt handlar både när börsen är högt värderad och när den är lågt värderad. Så länge man inte ska ta ut pengarna finns det ingen anledning att vara oroad för svängningar på börsen. De regelbundna årliga avsättningarna gör att betydelsen av börsens svängningar minskar över längre tidsperioder.

Louise Svensson