Svenskarnas skulder hos Kronofogden har nått nya rekordnivåer, med en total skuld på 119 miljarder kronor vid årsskiftet. Detta motsvarar en ökning med 17 procent jämfört med föregående år, vilket markerar den största ökningen sedan 1990-talet. Medan skulderna växer i hela landet och i alla åldersgrupper, är det särskilt oroande att den största ökningen sker bland pensionärer.
Vid årsskiftet var 417 248 personer registrerade hos Kronofogden, en ökning med 6 procent från året innan. Den mest betydande ökningen har skett bland de äldre, där antalet skuldsatta personer över 65 år har ökat med 9 procent. Totalt har nu 55 906 personer i denna åldersgrupp skulder hos Kronofogden, och den sammanlagda skulden för dessa äldre uppgår till över 25 miljarder kronor.
För många äldre innebär skuldsättningen en långvarig och ofta svår situation. Enligt Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, har hälften av de äldre i Kronofogdens register haft skulder i över 20 år. Detta är särskilt bekymmersamt eftersom äldre har begränsade möjligheter att öka sina inkomster, vilket försvårar möjligheten att betala av sina skulder.
– Det här är en grupp som har svårt att påverka sina inkomster och som riskerar att hamna i långvarig skuldsättning, säger Davor Vuleta.
Han understryker vikten av att agera snabbt vid betalningsproblem för att undvika att skulderna växer och registreras hos Kronofogden.
Den totala skulden hos Kronofogden har nu nått den högsta summan någonsin, och medianskulden per person låg vid årsskiftet på 78 800 kronor, en ökning med 11 procent jämfört med föregående år. De vanligaste typerna av skulder inkluderar underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och konsumtionslån.
Skuldsättningens effekter kan vara långtgående och allvarliga, särskilt för äldre. Eftersom många äldre redan lever på en begränsad pension, kan en ökad skuldbörda leda till en svår ekonomisk situation som är svår att ta sig ur.
Även om två tredjedelar av de skuldsatta hos Kronofogden är män, ökar både antalet skuldsatta kvinnor och deras skuldbelopp i snabbare takt än männens. Till exempel har kvinnors skatteskulder ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, vilket är betydligt högre än männens ökning på 29 procent.
Sammanfattningsvis visar den ökade skuldsättningen bland Sveriges äldre befolkning på en allvarlig trend som behöver adresseras. Skuldsättningen påverkar inte bara individens ekonomiska situation utan kan också få långtgående konsekvenser för samhället i stort. Det är avgörande att både offentliga och privata aktörer arbetar tillsammans för att hitta lösningar som kan hjälpa de som drabbas att komma ur sin skuldspiral.
Det man kan göra själv om man har ork och motivation är att fortsätta att jobba till exempel deltid och ta ut pensionen på deltid. Det finns många fördelar med det som lägre inskomstskatt eller det faktum att man kan jobba med något som man kanske tycker är kul och välja antal dagar i veckan som man jobbar. Det ger frihet och man kan kan dryga ut sin kassa rejält.