Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Ny undersökning från Swedbank visar att unga mellan 18-34 år har dålig pensionskoll. Foto: Swedbank, Istock

Maria Schultz

Unga utan pensionskoll riskerar halverad pension

Som ung är intresset för pensionen av logiska skäl inte lika aktuellt. Men det blir problem om man inte har någon eller lite kunskap om hur det fungerar.  Och enligt en Sifo-undersökning från Swedbank visar det sig att 70 procent av 18-34-åringarna inte har koll.

Pensionen är uppdelad i tre olika delar; allmänna pensionen som kommer från staten, tjänstepension som kommer från arbetsgivaren, samt att man också kan pensionsspara privat. Den totatala pensionen grundas på hur mycket man tjänat under hela sitt liv. Man kan räkna med en pension runt 60-70 procent av sin inkomst. dock finns vissa förbehåll. Till exempel påverkas pensionen om man jobbat deltid under långa perioder av sitt liv.

– Lön och antal år i arbete är avgörande för vilken pension du får. Drar du till exempel ut på studierna eller tar ett sabbatsår kommer pensionen påverkas negativt. För att kompensera att man kommer in ett par år senare på arbetsmarknaden kan man istället behöva jobba något år längre än sin egentliga pensionsålder, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank.

Tar man långa perioder av deltidsarbete påverkas pensionen negativt, med genomsnittliga löner innebär tio års halvtidsarbete att pensionen minskar med runt 2 500 kronor per månad.

– Man behöver inte sätta sig in i pensionssystemet i detalj, men ju tidigare man förstår vad som styr pensionen, och hur man själv kan påverka den, desto större möjligheter har man att göra val som ger en god pension, säger Madelén Falkenhäll, 

En annan viktig sak är tjänstepensionen, den del som arbetsgivaren sätter av genom kollektivavtalet. Den delen är oerhört viktig eftersom att den till stor del står för den totala delen av pensionen. Om man är höginkomsttagare och arbetar utan tjänstepension innebär det en halverad pension, för en medelinkomsttagare kan de innebära 25-30 procents lägre pension. Och det blir även ett rejält tapp om man till exemepel skulle vara utan tjänstepension i perioder.

– Att jobba utan tjänstepension får enorm effekt på pensionen. Sätter inte din arbetsgivare av till tjänstepension försök att få den att göra det eller att kompensera dig i lön så du kan spara motsvarande själv. Gör den inte det bör man försöka att byta arbetsgivare, säger Madelén Falkenhäll.

LÄS MER HÄR