Vi lever just nu i en värld där Amerikas president, Donald Trump vill släppa kärnvapen mot orkaner – han är övertygad om att det är det rätta sättet att stoppa oväder.
Samtidigt som Trump verkar tro på geoengineering brinner det som producerar 20 procent av vårt syre – Amazonas regnskogar.
Men många glömmer också att Amzonas är viktigt eftersom att det fungerar som en gigantisk kolsänka, det vill säga att regnskogen fångar in koldioxid från atmosfären. Enligt vissa studier tar området upp 2,2 miljarder ton koldioxid varje år, det är fyrtio gånger Sveriges årliga utsläpp.
Hela världen uttrycker akut och djup oro, men Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar istället miljöaktivistgrupper och icke-statliga organisationer för att skapa en ”miljömässig psykos” och hävdade i en live-sändning på Facebook att länderna som donerar pengar för att bevara Amazonas regnskog inte gör det av välgörenhet, utan för att ”lägga sig i vår självständighet”.
Men när omvärlden tryckte på och EU hotade med att stoppa frihandelsavtalet tvingades Bolsonaro till slut att agera. Han vägrar dock ta emot ekonomiskt bistånd på 200 miljoner kronor från G7-länderna. Det ska tilläggas att Bolsonaro nu har ändrat sig angående donationen – men bara på villkoret att man själv får styra hur pengarna ska användas.
Lägg dessutom till att Trump vill köpa Grönland, något han i och för sig blev avvisad. Men visst är det lätt att raljera över hans nycker. Fast man ska aldrig underskatta hans intentioner. I det här fallet rör det sig om 13 procent av världens oupptäckta oljereserver och 30 procent av de gasreserver som man tror kan finnas norr om polcirkeln, alltså bland annat Grönland.
Och där kommer bekymret över Kina in. Att de ska få ökad kontroll då de visat ett stort intresse för ön de senaste 10-15 åren.
Kina har gjort stora investeringar på ön och skulle Grönland till exempel klippa banden med Danmark är risken att de lierar sig med Kina stor. Och det skrämmer Donald Trump.
Bortsett från det sammelsurium mellan Kina och USA som Grönland mot sin vilja tycks vara inklämda i så är: ”Klimatkrisen är inget framtidsscenario, det händer nu.”Orden kom från den svenska utrikesministern Margot Wallström, som var mycket frustrerad under Arktiska rådets förhandlingar.
Samtidigt som allt det här pågår kämpar svenska Greta Thunberg för att världen ska vakna upp och agera på klimatkrisen, men klimatforskaren Michael Tjernström undrar om Greta Thunberg har blivit något slags gisslan hos våra makthavare.
Det säger han i ett inslag på ExpressenTV.
Even out here in the middle of the Atlantic Ocean I hear about the record amount of devastating fires in the Amazon. My thoughts are with those affected. Our war against nature must end.
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) August 22, 2019
Han påpekar att Thunberg är en utmärkt kommunikatör. Men han är tveksam till om hennes möten med alla inflytelserika personer har någon effekt. Han tror på att hennes engagemang är genuint, men tror att hon blir utnyttjad utan att inse det själv.
”Ta det här med att hon seglar över havet till USA. Det kan ju ingen annan göra, det är en ren mediegrej”, säger Tjernström i inslaget.
Istället menar klimatforskaren att makthavarna i FN, Davos etcetera istället borde bjuda in klimatforskare. För hur de hade agerat om de fått krav från en professionell person. Kanske det är så att det är enkelt att säga fina saker till en ung person och sedan strunta i vad hon säger?
Oavsett om makthavarna lyssnar eller inte lyssnar så har Greta blivit ett ansikte utåt för den unga klimatrörelsen, det i sin tur har lett till att hon fått ta emot en rad priser och utmärkelser, bland annat blev hon utsedd till en av världens mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine. Hennes gärning gör att fler engagerar sig och det i sig bör bidra till ett samhällstryck på världspolitikerna.
Den just nu kanske viktigaste nomineringen för Greta Thunberg är Nobels fredspris. Tre norska riksdagsledamöter står bakom förslaget och det är många som tror att svenskan har en god chans att få priset. Hon är dock inte ensam nominerad – det är 300 personer till och en av dem är USA:s president Donald Trump.