Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

AP7 Såfa är en fondportfölj som kombinerar risk och trygghet genom livet, utan att du behöver tänka på det. Det är det statliga förvalsalternativet i premiepensionssystemet och passar dig som inte själv vill sätta ihop en egen fondportfölj. Foto: Mikael Lindh Hök

Maria Schultz

Så här fungerar AP7 Såfa – del 3

Här går vi igenom hur pensionssystemet fungerar, premiepensionens förhållande till inkomstpensionen, hur AP7 Såfa fungerar och hur AP7 arbetar.

I del 2 tittade vi på hur premiepensionen kompletterar inkomstpensionen. Idag kikar vi närmare på hur AP7 Såfa fungerar. 

AP7 Såfa är en fondportfölj som kombinerar risk och trygghet genom livet, utan att du behöver tänka på det. Det är det statliga förvalsalternativet i premiepensionssystemet och passar dig som inte själv vill sätta ihop en egen fondportfölj.  

När du är yngre är hela din premiepension placerad i vår aktiefond, för att pengarna ska kunna växa. När du blir äldre säkrar vi värdet genom att fördela om dina sparpengar till vår räntefond, som har lägre risk. Livscykelprofilen gör att omfördelningen börjar vid 56 års ålder och sker succesivt fram tills du är 75, då du kommer ha en fördelning på 67 procent räntefond och 33 procent aktiefond.

AP7:s förvaltningsavgifter är 0,05 procent för AP7 Aktiefond och 0,04 procent för AP7 Räntefond. Förvaltningsavgiften för AP7 Såfa varierar med åldern och är 0,05 procent upp till 55 års ålder. Därefter sänks avgiften i takt med att andelen räntefond ökar och är som lägst 0,04 procent vid 75 års ålder. En bit ner på vår hemsida hittar du ett reglage där kan du kolla vilken förvaltningsavgift du har om du är över 55 år och även hur din fördelning mellan aktie- och räntefonden ser ut. 

En av de vanligaste frågorna vi får är om det är möjligt att flytta tillbaka premiepensionen till AP7 Såfa om man en gång gjort ett annat fondval? Och följdfrågan har varit om det finns några begränsningar för hur många byten som går att göra till och från det statliga alternativet AP7 Såfa?  

Svaret på den första frågan är ja, det är möjligt och svaret på följdfrågan är nej, det finns inte några begränsningar för hur många byten man får göra.

Är du nyfiken på att veta mer om AP7 Såfa, de underliggande byggstensfonderna, eller hävstången så kan du göra det på vår här.

Så här funkar pensionen – del 1

Premiepensionen ska komplettera inkomstpensionen – del 2