Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Louise

Tillfaller den allmänna pensionen dödsboet?

Under helgen har vi fått fler frågor från sparare än vanligt. Misstänker att det kanske är deklarationen som gör att många går igenom sin ekonomi och att olika typer av ekonomiska frågor dyker upp. En av frågorna vi fick var:

stämmer det att ni inte betalar ut intjänad pension till ett dödsbo om man inte gjort några val?

Så här ligger det till. Den allmänna pensionen betalas inte ut till dödsbon. Pengarna som du har betalat in till det allmänna pensionssystemet i form av inkomstpension och premiepension ger dig pensionsrätter. Dessa går tillbaka till övriga pensionssparare i systemet som arvsvinster när du dör. Arvsvinsterna, det vill säga summan av de pensionsrätter som du lämnar efter dig, fördelas på de kvarlevande spararna i samma årskull i förhållande till var och ens totala behållning på pensionskontot.

Det går dock att teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen i samband med att du börjar ta ut din pension. Det innebär att make, maka, registrerade partner eller i vissa fall sambo, får din premiepension utbetald under resten av sitt liv om du skulle dö.

Innan man tecknar ett efterlevandeskydd för premiepensionen ska man tänka på att efterlevandeskyddet ger dig en lägre pension och det går heller inte att ångra sig och plocka bort skyddet.

Läs gärna tidigare blogginlägg där vi skrivit om efterlevandeskydd och även mer om vad Pensionsmyndigheten skriver om skyddets villkor och vad efterlevandeskyddet innebär för dig och din partner.

 

Louise Svensson