Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Man kan se efter om det är något man kan förändra för att ekonomin ska bli så bra som möjligt den dagen det är dags att gå i pension, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank. Foto: Mart Production/PEXELS, Swedbank

Maria Schultz

Kvinnors pension ökar – men stor oro över ekonomin

Kvinnors pensioner ökar för varje år, men det är fortfarande långt kvar till männens nivåer. Dessutom oroas en stor andel för sin ekonomi som pensionärer. Fortfarande bygger mycket av kvinnornas dåliga pension på att de har valt att deltidsarbeta.

Vår pension baseras på hur stor sammanlagd inkomst vi har haft under hela vårt liv och i takt med att kvinnors genomsnittliga inkomster ökar så ökar även kvinnors genomsnittliga pensioner, och just nu ökar det mer än männens. Kvinnors pensioner ökade med 14 procent mellan 2015-2019, jämfört med männens som ökade med 11 procent under samma period, det visar en undersökning gjord av Swedbank.

En annan positiv observation är att andelen kvinnor som behöver dryga ut sin pension med garantipension minskar. 2010 fick 62 procent kvinnor ut garantipension, i januari var andelen 44 procent.

– Det är väldigt positivt att kvinnors pensioner ökar och att andelen kvinnor med garantipension har minskat så mycket under de senaste tio åren. Men det är en bit kvar innan kvinnorna är ikapp. Pensionen baseras på vilken lön man har haft och så länge löneskillnaderna består kommer också pensionerna att vara olika för kvinnor och män, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

Men, trots att kvinnors pensioner ökar för varje år ligger de fortfarande långt efter männens. Tittar man på den genomsnittliga pensionen så var kvinnors genomsnittliga pension 16 000 kr/mån före skatt 2019. För män var det 23 000 kr/mån före skatt. Det är alltså 7 000 kronors skillnad.

Många kvinnor uppger ändå att de ser fram emot pensionen, men mer än var tredje kvinna oroar sig för sin ekonomi som pensionär. Cirka tre av tio kvinnor uppger också att de kommer att få det svårt att klara sig på sin pension.

– Många kvinnor oroar sig för sin pension, men det är faktiskt ändå fler som ser fram emot pensionen. Alla kvinnor har såklart inte låga löner, men om man har en lägre inkomst och känner sig orolig för pensionen kan det vara bra att i god tid gå igenom sin situation. Man kan se efter om det är något man kan förändra för att ekonomin ska bli så bra som möjligt den dagen det är dags att gå i pension, säger Madelén Falkenhäll.

En orsak till lägre pension är längre perioder av deltidsarbete. Många missar helt att lön och avsättning till pension blir lägre eftersom att man arbetar mindre. En annan sak som blir lidande är lönekarriären. 35 procent av kvinnorna uppger att de har arbetat deltid mellan fem och tio år eller under större delen av sitt yrkesliv. Ytterligare 32 procent har jobbat deltid upp till fem år. Av de som jobbat deltid under en längre period uppger 38 procent att de inte kommer att klara sig eller kommer få svårt att klara sig på sin framtida pension.

– Jobbar till exempel en av föräldrarna deltid under en längre period när barnen är små kan det vara klokt att inkludera pensionen i hushållsekonomin, så att den med högre inkomst kompenserar för det inkomstbortfall den andra får. Det många inte känner till är att man kan föra över pensionsrätter till varandra om man är gifta eller registrerade partners. Det kan påverka pensionen med tusenlappar, säger Madelén Falkenhäll.

Fortfarande är det få som vet vad det innebär att föra över pensionsrätter mellan makar, endast 20 procent har koll. Men skulle en höginkomsttagare för över pensionsrätter för sin premiepension under 20 års tid till sin make/maka eller partner förbättras den andras pension med knappt 1 900 kronor per månad före skatt livet ut. Det motsvarar sänkningen i pension som en grundskollärare skulle få vid deltidsarbete på 60 procent i 15 år utöver småbarnsåren. För den som för över pensionsrätter minskar pensionen med knappt 2 000 kronor per månad.

Kontakta Pensionsmyndigheten för att veta mer eller för att föra över pensionsrätter.

 

Förbättra din pension – tips från Swedbank

  • Om det är möjligt, försök att jobba heltid, längre perioder av deltidsarbete ger lägre pension.
  • Deltidsarbete under småbarnsår påverkar pensionen olika beroende på vilket tjänstepensionsavtal du har. Kolla vad som gäller på din arbetsplats.
  • Varje år i arbete spelar roll och varje år du skjuter på att ta ut pensionen påverkar positivt. Om du vill, orkar och har möjlighet kan alltså några extra år på jobbet innan pension göra stor skillnad.
  • Spara privat till din pension. Försök börja så tidigt som möjligt. Kommer du igång senare behöver du spara ett högre belopp. Även små belopp gör skillnad över tid.
  • Placera gärna ditt pensionssparande i fonder, det ökar möjligheten till avkastning på ditt sparande. Se även över avgifterna, de spelar roll på lång sikt.
  • Lever man tillsammans med någon, tjänar olika mycket och om dessutom den ena tar större ansvar för hus och hem genom att till exempel arbeta deltid, är en stark rekommendation att inkludera pensionen i den gemensamma ekonomin. Det kan ske genom att starta ett pensionssparande i dennes namn, som enskild egendom (för att exkludera det från en eventuell bodelning).
  • Gifta eller registrerade partners kan överföra sin premiepension till den förälder som tar större delen av föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete. På så sätt kan man kompensera det pensionsbortfall den föräldern annars skulle få.

 

LÄS MER:

Hur påverkas pensionen av deltidsarbete?

Så påverkar skilsmässan pensionen

Vill du också gå ner i tid? Tänk då på det här

Pensionsgapet – så vill forskarna lösa det

Sportstjärnor med pensionstrubbel