Hoppa till innehållet
ap7 logo Till AP7.se

Maria Schultz

Vet du vad det kostar dig att jobba deltid?

Visste du att tre gånger fler kvinnor än män jobbar deltid?
Har du funderat på hur mycket du behöver spara för att säkra din pension? SEB har lanserat en deltidssnurra som hjälper till att beräkna pensionsförlusten om du väljer att jobba deltid.

Så fort kvinnor blir gravida hamnar de ganska ofta i tankegången att de ska gå ner i tid. De tänker att det kan vara mysigt att vara med barnen och få mer tid för andra saker. Och visst stämmer det. Det finns andra värden i livet än att bara jobba.

Problemet är bara att många kvinnor missar hur hårt deltidsjobb kan slå på pensionen. Vad många unga inte tänker på är att inkomsten avgör hur stora inbetalningarna till pensionen blir.

Som det ser ut idag jobbar alltså 30 procent av alla svenska kvinnor deltid. Av männen är det 10 procent. Det leder till ojämlika pensioner. Kvinnorna får alltså lägre inbetalningar. Har man möjlighet är det smart att kompensera den förlust man gör varje månad. Det kan ha en fantastisk effekt på pensionen. Men, och vi betonar men här. Det bästa är förstås att undvika deltid i mesta möjliga mån.

Exempel: Låt säga att du är 28 år gammal och väntar ditt första barn. Du tjänar 27 500 kr/mån och vill gå ner till 80 procent. Du tänker jobba så i fem år.

Om du väljer det här alternativet innebär det att din pension kan minska med 890 kr/mån, före skatt, i 20 år jämfört med om du hade jobbat heltid.

Du kan kompensera för det själv men då måste du spara totalt 109 000 kr, alltså 1 800 kr/mån i fem år för att kompensera för deltiden.

Några saker du bör tänka på:

  • Hur stor inverkan deltiden får beror på hur länge man väjer att jobba deltid och när i livet det äger rum.
  • När det gäller premiepensionen blir deltid tidigt i arbetslivet extra allvarligt. Det beror på att pensionspengar som betalas in tidigt hinner växa mer än pengar som kommer in senare.
  • En annan sak som är viktig att tänka på är att deltid också kan påverka löneutvecklingen negativt, det leder också till lägre pensionsinbetalningar.
  • Det är kanske inte alltid man får heltid, men kan du hitta en arbetgivare som ger dig heltid ska du välj det.
  • Om du behöver arbeta deltid på grund av små barn ska du se till att dela på det med den andra föräldern så att bägge går ner lite i arbetstid istället för att en går ner mycket.
  • Skulle den andra parten ändå få mindre pension på grund av deltid kan man, om man är gift, kompensera den andra om den  förväntas få en lägre pension på grund av deltidsarbete.

Vill du veta mer och jämföra andra siffror? Kolla in SEB:s nya deltidssnurra och räkna ut hur det ser ut för dig.

LÄS MER:

Hur påverkas pensionen av deltidsarbete?

Så påverkar skilsmässan pensionen

Vill du också gå ner i tid? Tänk då på det här

Pensionsgapet – så vill forskarna lösa det

Sportstjärnor med pensionstrubbel

 

Källor: SEB, Pensionsmyndigheten

Fotocred: Daria Shevtsova, Pexels